Buurtbudget Kruiskamp Koppel

Proef Kruiskamp 13 juni 2015

Eerste editie Proef Kruiskamp, lekkers uit diverse culturen.
In januari 2015 zijn zeven vrijwilligers -voortgekomen uit de G1000 Kruiskamp- begonnen met het organiseren van een multicultureel eetfestijn met de naam ‘Proef Kruiskamp’.
De zeven vrijwilligers waren Joel Hijmans, Eline de Boer, Annemiek Mooij, Erik Drenth, Michiel Heeneman en Willem van der Kaaij en Edwin Vermeer.
Geen van ons had ervaring in het organiseren van een evenement, vol enthousiasme zijn we begonnen. Elke twee weken kwamen we bij elkaar om te vergaderen. Onze eerste vergaderingen waren enthousiaste brainstorm sessies waarin we de meest grootste plannen verzonnen. Daarna kwam een soort van realiteitszin in de groep en begonnen we met het maken van een planning, en ook lijsten met wat we nodig hadden. Rolverdeling was er niet maar na verloop van tijd viel dat vanzelf op zijn plek.

We hebben gewerkt met de talenten en ervaring die in de groep aanwezig waren. In het begin was het moeilijk om een plek voor het evenement te vinden. De winkeliers van het Neptunusplein wilden niet meewerken, ook het krijgen van toestemming voor een vergunning maakte het moeilijk. Vervolgens teruggegaan naar de Witte Vlinder. Zij vonden het geen probleem om met ons samen te werken en het plein belangeloos ter beschikking te stellen. Horde één was genomen, horde twee was het maken van een melding (kleine vergunning) en horde drie het verkrijgen van budget. Gemeente Amersfoort werkte mee en er kon een melding gemaakt worden als er maar geen alcohol geschonken werd. Bleef er nog over, het budget. We hebben van alles geprobeerd; winkeliers, VSB fonds en gelukkig ook Buurtbudget.

Buurtbudget Kruiskamp Koppel was bereid ons financieel te steunen. Vanaf dat moment zijn we keuzes gaan maken, het budget was bepalend. Dus geen vergoedingen voor muzikanten, koks, geen podium, geen versterking voor de muziek.
Iedereen moest meedoen voor niets met als belangrijkste doel, een gezellige dag met z’n allen en zorgen voor meer onderlinge verbinding. Vanaf het moment dat de keuzes duidelijk werden, zijn we actief bezig geweest met werven van koks en muzikanten.

Tijdens dit werven meldde zich twee vrijwilligers. Zij hebben ervaring met organiseren van grotere evenementen; Ted en Claudia Boom. Zij wisten voor ons veel overgebleven goederen van andere festivals te regelen zoals bekers en munten. Zij hebben ook de financiële afhandeling van het evenement op zich genomen.
Met de groep zijn we zo ongeveer overal geweest; op oefenavonden van muzikanten, op pleinen om te flyeren maar ook gewoon op bezoek bij mensen om ze persoonlijk te werven voor het festival. We hebben in het AD gestaan, zijn bij EVA op de radio geweest. Geweldig allemaal en leuk om al die nieuwe dingen te mogen doen.
Wat het spannend maakte was dat we pas in de laatste week voldoende koks hadden. Het tweede wat spannend was was het budget. De eerste 500 euro van de beloofde 1000 euro waren vrij vlot overgemaakt. De tweede 500 euro niet. Niemand kende ons als organisatie dus veel leveranciers wilden graag vooraf betaald worden, Gelukkig wilden zowel de Witte Vlinder als Emily voor ons borg staan waardoor we achteraf konden betalen. Maar nu de dag zelf:
De dag zelf was een groot succes, ongeveer tussen de 250 en 300 betalende bezoekers. Geschat word dat tussen de 500 en 600 bezoekers geweest zijn.
In het kort hebben we dit onderstaande verslag naar de media gestuurd:
Afgelopen zaterdag 13 juni vond Proef Kruiskamp plaats. Zeven enthousiaste bewoners uit de wijk Kruiskamp organiseerden dit eetfestival met omlijsting van Amersfoortse artiesten. Het mini festival ook wel het meest lekkere buurtfeest van Amersfoort genoemd kreeg van alle kanten positieve reacties. De multiculturele insteek, kleine hapjes van 13 verschillende koks uit verschillende landen, werd bijzonder gewaardeerd. Terwijl het zonnetje scheen blies er klein briesje over het plein van de Witte Vlinder aan de van Galenstraat 30. Ongeveer 250 bezoekers genoten van al het lekkers en de muziek. Vrolijke Funk van Made of Wax, Leuke kleine cabaretachtige liedjes van sing en songwriter Emma lou en vrolijke popnummers geblazen door het studieorkest van KAMV afgesloten werd met Folkmuziek van The Krek. Enkele reacties van bezoekers, “Super gezellig, lekker eten! Volgend jaar weer. En, “Wat een geweldige en multi-culturele sfeer. Fantastisch! Goed gedaan. Het was lekker en gezellig”.
Als het aan de organisatoren ligt, komt er volgend jaar een tweede Proef Kruiskamp editie. Het belangrijkste doel van dit mini festival blijft, verbinden van buurtbewoners.

Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (1) Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (2) Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (3) Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (4) Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (5) Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (6) Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (7) Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (8) Proef Kruiskamp 13 juni 2015 (9)