Buurtbudget Kruiskamp Koppel

Jaarverslagen

Hieronder staan de jaarverslagen, die van het afgelopen jaar als eerste. Uw aanmerkingen en vragen kunt u e-mailen naar buurtbudget@gmail.com. Wij zijn benieuwd naar uw reacties!

Inhoudelijke verantwoording Buurtbudgetsubsidie Kruiskamp-Koppel 2022

Algemeen

  1. Hoe is het jaar verlopen? Zijn er bijzonderheden te melden?

Het jaar 2022 verliep opnieuw – net zoals het jaar 2021 – rustig: door de coronamaatregelen vervielen vooral de ideeën voor buurt- en straat-bbq’s en -feesten. Sommige buurt- en straatbijeenkomsten konden gelukkig wel doorgaan, omdat deze wijkbewoners dat coronaproof veilig organiseerden. Dit jaar is meer buurtbudget toegekend aan materiële zaken.

  1. Wie zaten er in het betreffende jaar in het bestuur van de stichting/vereniging en werkgroep buurtbudget?

In 2022 vormen Hayrettin, Jan en Bert Jan het Buurtbudgetteam Kruiskamp-Koppel. Voor het aantal te behandelen aanvragen in 2022 volstaat dit. Voor de websitetechniek wordt nu een externe partij ingeschakeld.

Einde 2022 nam Hayrettin afscheid van het Buurtbudgetteam Kruiskamp-Koppel.

De leden van de Stichting Buurtbudget Midden Amersfoort zijn Gerard, Hans, Henk (toegevoegd lid) en Bert Jan. In mei 2022 overlegden zij – voor de wederzijdse kennismaking – met alle buurtbudgetteamleden, Numeri administratie, en de accountant.

Communicatie

  1. Op welke manier is er gecommuniceerd naar de wijk over de mogelijkheid buurtbudget aan te vragen?

Het Buurtbudget Kruiskamp-Koppel staat in de huis-aan-huis verspreide Indebuurt033-poster. Men kan via buurtbudget@gmail.com en de website http://www.buurtbudget-kruiskampkoppel.nl/buurtbudget geld aanvragen. Ook heeft het Buurtbudget Kruiskamp-Koppel een Facebook-pagina. Via de website van Hallo Kruiskamp-Koppel kan men ook een aanvraag doen, https://hallokruiskampkoppel.nl/wijkinformatie/buurtbudget-wijkaanvragen/.

  1. Op welke momenten en op welke wijze is er gecommuniceerd met de aanvragers?

Na ontvangst van de aanvraag e-mailt het team met de aanvrager. Ook de voortgang van de aanvraag en het indienen van de kassabonnen en nota’s gaat via e-mail.

  1. Welke criteria zijn er gehanteerd voor toewijzing en afwijzing buurtbudget?

De gemeentelijke criteria en het gevraagde budget moet ten goede komen aan buurt- of wijkbewoners, dus besloten bijeenkomsten en projecten worden niet gesubsidieerd. Ook is het buurtbudget bedoeld ‘voor en door wijkbewoners’: een aanvraag moet van wijkbewoners zijn.

  1. Op welke manier is de verantwoording gecommuniceerd naar de wijk?

Op de website staan de jaarlijkse verantwoordingen, en de Facebookpagina attendeert hierop.

Projecten

  1. Geef een overzicht van de toegekende aanvragen, voorzien van een uitleg, waaruit blijkt waar de subsidie naartoe is gegaan.

Alle projecten op een rij

  1. Groen bij de Witte Vlinder

Groen bij De Witte Vlinder: de tuinen worden opnieuw ingericht, waardoor meer groen – en andere kleuren – bij De Witte Vlinder. Ook lekkere vruchten voor iedereen, meer schaduw en een betere waterhuishouding. De Stichting Kruiskamp Onderneemt beheert het budget, en betaalt het materiaal. De plannen:

A – Een tuin langs het plein

Dit is nu een plein van stoeptegels, met een randje met wat struiken die het niet goed, omdat de grond arm en onvruchtbaar is.

De SKA en De Buitenkast zijn twee huurders, en zij gebruiken dit plein voor de kinderen en de ouders.

Langs het voetpad komt een groene strook van 2,5 m bij 18 meter. Praktische voordelen:

waterberging (als het veel regent staan er plassen op het plein) en hittedemping (minder stenen, minder heet). Er komen bloeiende planten en struiken, met veel geur en kleur, en ook eetbaar, zodat er voor mens en dier een fijne plek ontstaat. Langs de groenstrook komt een slingerende bank van stoeptegels (hergebruik van het ont-tegelen). Hierdoor ontstaat meer zitruimte. Ook komen voor de kinderen wat spannende hoekjes, bijvoorbeeld door kastanje-palen van verschillende hoogtes te plaatsen. Ook voor andere buurtbewoners is het hier straks aantrekkelijk want het plein is vrij toegankelijk. Ook langs het schapenhek, dat in het midden van dit plein staat, komt beplanting, met name frambozen.

B – Een collonade

Aan de kant van het gebouw wordt het in de zomer zeer heet. Daar komt een ruime pergola (een zogenaamde collonade), van duurzaam kastanje-hout, van ongeveer 3 bij 12 meter, begroeid met druivelaar en blauwe regen. Zo is er een ruime ontmoetingsplek, die schaduw en geborgenheid biedt.

Hieronder kunnen allerlei activiteiten plaatsvinden: gezellig samen eten, een drankje doen, buurtsamenkomsten. En gewoon lekker van het uitzicht op de tuinranden genieten!

C – Een tuintje langs het hek aan de Van Galenstraat, van ongeveer 1 meter bij 15 meter.

De uitstraling van de Witte Vlinder verbetert hierdoor. Ook dit is nu voor het grootste deel betegeld, en aan de andere kant van het hek is het trottoir en de straat, dus ook hier is een groene strook welkom. De begroeiing hier zal lager zijn, zodat er geen afgesloten idee ontstaat.

D – Er zijn contacten met ‘De Makkelijke Moestuin’

Dit is een uitstekend zonnige plek op het zuiden voor moes-tuinieren – voor kinderen en andere buurtbewoners.

  1. Webhoster

De jaarlijkse rekening van de webhoster van de website van Buurtbudget Kruiskamp-Koppel.

  1. Draaiorgel Indebuurt033

Buurtnetwerker Jolande nam 10 maart afscheid van Indebuurt033 en speciaal ook van de wijk Kruiskamp waar ze de laatste jaren heeft gewerkt. Een straatorgel, Jolande in een bakfiets en vele collega’s, netwerkpartners en buurtbewoners liepen en reden in optocht vanaf Bij Bosshardt, naar de Linie en ten slotte naar de Witte Vlinder. Daar waren speeches, cadeaus, liedjes en bier en bitterballen. Het buurtbudget vergoedde het draaiorgel.

  1. Afscheid Jolande

En het buurtbudget gaf haar een fles wijn als dank voor de vele jaren van goede samenwerking.

  1. Rommelroute Kruiskamp

Elk jaar organiseren twee buurtgenoten deze Rommelroute, en zij kregen geld voor flyers om in elke Kruiskampse brievenbus te doen.

  1. Amersfortia 3

Wooncomplex Amersfortia, 89 appartementen, heeft een groot dakterras en dit terras was toe aan een opknapbeurt. Het terras wordt gebruikt door alle bewoners en zij kochten nieuwe stoelen, een grote parasol, tafels en plantenbakken, inclusief grond en planten.

  1. Bon voor buurtbudgetteamlid

Een buurtbudgetteamlid was een tijd ‘in de lappenmand’ en evengoed zette hij veel buurtbudgetwerk door.

  1. Kinderbingo

Op 24 en 30 november was er kinderbingo in Maatschappelijk & Educatief Centrum De Parel aan de

Dirk Loogenstraat. Deze middagen werden goed bezocht door de kinderen in de wijk. Ze hebben veel leuke kadootjes gewonnen!

  1. Jubileum 70 jaar Jericho

De wijk Jericho bestaat 70 jaar en dat is op 1 oktober groots gevierd met alle buurbewoners en genodigden, waaronder de burgermeester en wethouders. Het buurtbudget maakte dit grote feest mogelijk.

  1. Straatfeest De Ruiterstraat

Op zondag 4 september 2022 vierden we een straatfeest in het eerste deel van De Ruijterstraat.

Al langere tijd spraken wij, als buren, over het organiseren van een straatfeest. De hele straat was bij het idee betrokken en iedereen heeft toegezegd te zullen komen.

Dit straatfeest is vooral bedoeld om de sociale samenhang te versterken. In 2018 was er voor het laatst een straatfeest georganiseerd en dit heeft de samenhorigheid in de straat veel goed gedaan. Mensen hebben het nu nog steeds over hoe gezellig het toen was. We hebben een gemêleerde straat met bewoners die hier soms al tientallen jaren wonen, we hebben het afgelopen jaar in twee huizen nieuwe bewoners gekregen en er zijn flink wat kinderen: tieners, kinderen van basisschoolleeftijd, kleuters, peuters en twee baby’s. Met dit straatfeest leerden we elkaar weer beter kennen zodat we ook hierna elkaar weer beter weten te vinden.

  1. Burendag

De Burendag was 24 september, en De Ruijterstraat deed mee. Na een lange, mooie zomer was het op Burendag 2022 helaas regenachtig, maar dat mocht de pret niet drukken. Met gezamenlijke inspanningen maakten we een overkapping van zeil. Het springkussen stond niet droog, maar gelukkig was het een brandweerauto-springkussen. De brandweerkinderen wisten wel raad met een laagje water, en hadden springkussen-waterpret!

Aan het eind van de middag kwamen de dames van The Streetfood Bar ons verblijden met een heerlijk Thais buffet. Lekkers voor de volwassenen, de kinderen, de liefhebbers van pittig, de liefhebbers van minder pittig, met uitgebreide vegetarische opties. Dus voor ieder wat wils, en dat bleek: bijna alles ging op! Als toetje maakten we zelf glühwein, en warme chocomel met slagroom. We kijken terug op een mooie burendag!

Het doel van het buurtfeest was om, naast het hebben van een gezellige dag met elkaar, de sociale cohesie en tolerantie in onze buurt te verhogen. We hopen zo als buren nog meer voor elkaar te kunnen gaan betekenen en de veiligheid in onze buurt te verhogen.

  1. Victor Veilig Goudoeverstraat

Deze aanvraag vervalt, want de buurtbewoners overleggen met de gemeente over een veilige inrichting van de straat, zodat de Victor Veilig-poppen niet nodig zijn.

  1. Buurtfeest Kruiskamp

Op donderdag 13 oktober was het zover! Het buurtfeest waar al een tijdje behoefte/vraag naar was. Georganiseerd door buurtbewoners voor buurtbewoners. Er stond een mooi springkussen klaar, er was schmink, een henna-artist, sportactiviteiten door een vrijwilliger van SRO, en diverse hapjes en drankjes. Om 14.00 uur begon de drukte. Maar liefst 150 kinderen en 100 volwassenen kwamen op ons afstormen. De hele middag was het erg druk met ouders en kinderen. De sfeer was erg gezellig en iedereen maakte een praatje met elkaar. De hele middag bleef het droog waardoor het druk bleef. Mede dankzij een aantal vrijwilligers, de ruimtes van De Witte Vlinder en de actieve buurtbewoners was het een geslaagde dag. Namens iedereen, bedankt buurtbudget! 4

  1. Buurtfeest Kleine Beer en Grote Beer

Op 3 september was het buurtfeest Kleine Beer en Grote Beer. Dat begon om 13.00 uur: de buurtcommissie bouwde de stormbaan, alles werd versierd, en alle zitjes gemaakt. Nieuwsgierige buurtbewoners van Humanitas kwamen ook kijken en meehelpen. Zo werd elk tafeltje versierd met bloemetjes van een bewoner. Later kwam ook onze 84-jarige overbuurvrouw langs, ze wilde niet komen op het buurtfeest maar ze had wel taart voor ons gehaald om uit te delen, zo lief!

Om 15.00 uur kwam Willem met het rode wagentje met alle spullen vanuit de buurtbox, zodat we de boel nog mooier konden aankleden. Om 16.00 uur begon het feestje met een body-drum-workshop, met behulp van een filmpje hebben we met een groep kinderen en volwassenen muziek gemaakt en gedanst. Iedereen deed vrolijk mee! Daarna ging de stormbaan aan en de kinderen gingen daar lekker spelen.

Langzamerhand kwamen steeds meer mensen buurten. Een buurvrouw had prachtige muffins gemaakt, waarbij ze gelijk gebruik maakte van de gelegenheid om reclame te maken van haar British bakery. Een buurman kwam met heerlijke meloen en kwam heel trots met zijn twee kleinkinderen van nog maar vier en vijf weken oud.

De kinderen gingen af en toe als ze te warm werden van de stormbaan heerlijk aan de slag met de knutseltafel. De kinderen hebben zo lekker samen gespeeld, dat was echt mooi om te zien.

Rond half 6 gingen de mannen aan de slag met de BBQ, en werden er salades en vlees gebracht. De tafel stond helemaal vol! Een buurvrouw had een heerlijke pastasalade meegebracht, het recept is inmiddels gedeeld met meerdere buurtbewoners. Om 19.00 uur kwamen ijsjes van Vitelli, dat was een enorme verrassing voor de kinderen, en voor de volwassenen ook. 😉 Ze hebben er van genoten!

Om 19.30 uur ging DJ Melanie aan de slag met muziek en hebben we met z’n allen gedanst. Ook had een buurvrouw een speciale act ingestudeerd van Charlie Chaplin. Ze was zelf helemaal verkleed! Na haar optreden kreeg ze een luid applaus.

Het feestje ging nog even door maar om half 9 gingen we weer afbreken. Het was echt zo fijn dat alle mensen – die er nog waren – allemaal meehielpen, dat is zo fantastisch!

Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag!

  1. Buurtbox partytent

De partytent, om uit te lenen vanuit de buurtbox is vervangen, met geld van het buurtbudget.

  1. Concertorkest Juliana

Gelukkig zijn de corona-maatregelen weer voorbij en kunnen wij onze muziek ook weer uitvoeren. En zo verzorgde het concertorkest Juliana een buurtconcert op het terrein van de vereniging op een woensdagavond. Met een bijdrage uit het buurtbudget kon dit concert plaatsvinden, met voor de buurtbewoners koffie/thee en na afloop een drankje.

  1. Gildekwartier huur partytent

Op 1 oktober was een buurtfestival in de wijk Gildekwartier, op het grote grasveld bij de Drapiersgilde. Voor de eerste keer organiseerde men activiteiten, met het accent op elkaar leren kennen en samen de leefbaarheid/toekomstbestendigheid/duurzaamheid te vergroten.

Een verslag:

Op 1 oktober werd een eerste buren(mid)dag georganiseerd voor alle bewoners van het Gildekwartier. Vanwege de slechte weerverwachting werden twee tenten neergezet op het grote veld. Een mooie centrale locatie. Op het veld staat nu ook een kunstwerk in het kader van Brick (van Kunsthal KADE): Heemtuin. Naast elkaar ontmoeten en vooral kennismaken, was een achterliggend thema: de verduurzaming van de wijk. Daar sluit het project Heemtuin mooi op aan, ook dat gaat over vergroenen, duurzaamheid, biodiversiteit. Dit thema was met de kunstenaar Andre Pielage opgepakt. Dat sloeg erg aan. In de tenten was een workshop over ideeën en wensen over verder vergroenen van het veld, maar ook meer stenen weg in de buurt in het kader van ‘Steenbreek’. Samen met 033groen mochten buurtbewoners creatief los gaan. Dat leverde mooie beelden op. Bewoners konden ook met wenskaarten hun droom voor de toekomst schetsen, bakstenen beschilderen en een brief aan toekomstige generaties schrijven. Of gewoon met elkaar praten, met een (zelfgemaakte) koek en drinken. Een 96-jarig bewoner zei “Dit is echt mooi, elkaar zo te kunnen ontmoeten. Er is hier echt behoefte aan dit soort initiatieven. Ik ben hier blij mee.” Dit initiatief krijgt absoluut een vervolg.

  1. Gildekwartier wijkkrant 5

Bewoners van het Gildekwartier maakten een wijkkrant, van vier pagina’s, als opvolging van de eerste Burendag op 1 oktober j.l. Het buurtbudget was voor de printkosten van 500 stuks.

  1. Buurtuin Melange

De bewoners van de wijk Koppel (Dierenriem, Keerkring en Tweelingen) beheren en onderhouden met elkaar de buurttuin, waar de hele wijk van geniet. Voor het onderhoud was het noodzakelijk om houtsnippers voor de looppaden en speelzand voor de zandvlakte, een olievat als compostbak, een waterbaan voor bij de pomp, en dergelijke. Ook werden diverse materialen aangeschaft om het spelen in de buurttuin weer een nieuwe impuls te kunnen geven.

Tweemaal per jaar hebben zij een tuinwerkdag voor het onderhoud. Noodzakelijk is dat de looppaden weer opnieuw met houtsnippers gelegd worden. Het zand op de zandvlakte, waar de buurtkinderen in het zand kunnen spelen, moet weer aangevuld en ververst worden. De palen die er stonden, zijn verrot. Door deze te vervangen met tractorbanden geeft dit weer een nieuwe impuls aan het spel van de buurtkinderen. Het olievat is helemaal verroest en moet vervangen worden. De bankjes die in de buurttuin stonden moeten vervangen worden. Bij de waterpomp was een waterbaan, maar deze is verrot en moet vervangen worden.

Voor deze aandacht-wijk is de buurttuin echt een verbindende factor. Er is sociaal toezicht door de direct omwonenden en betrokkenheid reikt verder. Ook flatbewoners, bewoners van het kampje, leerlingen van het Trivium komen genieten van de natuur in de buurttuin. De buurtkinderen en buurtbewoners van de wijk Koppel-Karmijn maken regelmatig gebruik van de buurttuin voor spel en recreatie. Er worden (verjaardags)feestjes gevierd, buren komen er bij elkaar, enzovoort.

  1. Lieve buren Kruiskamp

In de straat Kruiskamp is een poort, eigendom van alle aanwonende bewoners. Het deel van het achterpad dat direct aan de woning grenst hoort bij de woning. Bewoners zijn verplicht om de andere bewoners het recht van overpad te verlenen. In feite hebben alleen bewoners en hun bezoekers hier

iets te zoeken. Doordat de poort aan de kant van de bewoners wordt afgesloten door de

schuren van bewoners is er nauwelijks tot geen toezicht mogelijk overdag en ‘s avonds en ‘s nachts. Bovendien heeft maar een derde van de bewoners verlichting aan hun schuur zodat de poort ‘s nachts op een aantal stukken erg donker is. De nooduitgang van de moskee en van de winkel aan de Van Galenstraat komen uit op de poort. De poort moet bereikbaar zijn voor hulpinstanties.

Met het buurtbudget is deze poort veilig gemaakt.

  1. Boer in de wijk

Het project Boer in de Wijk vroeg buurtbudget aan voor het verbeteren van de grond, zodat er minder last is van ziekten in de planten. Ook was geld nodig voor werkkleding en -schoenen. Vorig jaar groeide het aantal wijkboeren en tuinen en werken naast de wijken De Koppel (Tuinbouwweg 1) en Kruiskamp (de Houtmanstraat 2) nu ook in de wijk Schuilenburg op de Lohengrinstraat 1. Helaas eindigde de vierde tuin op de Bosbouwweg 1 na een jaar omdat de bewoner vanwege zijn gezondheid verhuisde, en daar nu nieuwe bewoners wonen die zelf met hun tuin aan de slag gaan.

  1. Oudjaarsdag Kruiskamp

Op oudjaarsdag was er feest voor de buurt! Vrijwilligers bakten oliebollen, er was een poffertjeskraam voor de kinderen waar ze ook lekkere warme chocolademelk met slagroom konden drinken. De kinderen binnen cupcakes versierd en deze lekker opgegeten. Daarna was er gelegenheid om te schminken en henna te zetten. Om 15.00 uur was er een dans-workshop. De middag werd afgesloten met vis van het Visgilde, en de kinderen kregen zakjes met lekkers.

In totaal waren er veertig en tachtig kinderen. Het was een geslaagde middag en de buurtbewoners konden wat oliebollen meenemen om lekker op te eten met oud en nieuw.

  1. Straatfeest Trompstraat

Op 3 september was een groot straatfeest in de Trompstraat: ieder jaar de activiteit met gelegenheid om uit te wisselen hoe het met iedereen gaat. De kinderen kunnen vrij met elkaar op straat spelen, zonder auto’s doordat de straat wordt afgezet, dit is voor de kinderen echt super!

Samen, oud-bewoners, huidige en nieuwe bewoners, wieden we onkruid, drinken we een kopje koffie op straat en aan het eind van de dag eten we samen. Buren die elkaar nog niet kennen spreken elkaar eenvoudig op deze dag. Vaak worden er informeel ook buurtzaken besproken. We kregen dit jaar bijvoorbeeld te horen dat nieuwe buren door de kennismaking met buren in contact zijn gekomen om samen te sporten.

Dit jaar zijn er weer verhuizingen geweest, waardoor dit de kans is voor nieuwe bewoners om laagdrempelig kennis te maken met de buren / straatgenoten. Dit bevordert de sociale cohesie in de straat en zorgt voor prettig wonen in de straat. Omdat men elkaar kent, spreekt men elkaar makkelijker aan op buurtzaken. En ontstaan er nieuwe contacten.

Het programma die dag was:

10.00 Afsluiting straat = autovrij. De kinderen kunnen vrij spelen op straat, krijten, steppen. Het is een warme zonnige dag.

15.00 Buren kletsen bij met een kopje koffie in de zon, limonade, koek. Start van de speurtocht door de buurt met opdrachten en een heuse schat!

17.00 Start borrel en frietjes eten voor de kinderen

Drankje, chipje, bijkletsen. Speech voor vertrekkende buurtgenoten en welkom nieuwe buurtgenoten. We staan stil bij het overlijden van een dierbare buurvrouw.

17.30 Start Indonesisch Buffet

Er is een heerlijk buffet met Indonesische gerechten. Iedereen heeft eigen bestek, bord en glas meegenomen.

20.00 Toetje!

Er zijn weer heerlijke taarten gebakken, en er is een de inmiddels traditionele fruitsalade. Daarna verder borrelen, praten, muziek. Het kampvuur gaat aan!

24.00 Officiële einde straatfeest

Reacties van buren: ‘Dankzij het feest van vorig jaar sport ik nu samen met de buren.’, ‘Kunnen wij volgend jaar ook friet eten?’ Reactie van buurtkinderen: ‘Wij vinden de straat autovrij het allertofst!’

  1. Websitebeheer

De website van het buurtbudget heeft soms een aanpassing nodig, die wij niet zelf kunnen uitvoeren. Dat verzoek gaat dan naar LeenWeb Webdesign.

  1. Minibieb

De minibieb in de straat Kruiskamp is meer dan een bieb geworden, het is uitgebreid met een ideeën-bus en een mededelingenbord.

  1. ICT-les t.b.v. website

Een buurtbudgetteamlid volgde een les in het onderhouden van de website.

  1. Burendag Evenaar

Dit is het buurtfeest van een nieuwe straat in De Koppel, en dit op zondagmiddag 25 september. Hiermee vergroten deze buren hun saamhorigheid en verbinding. Het feest is voor de 77 sociale huurwoningen in het complex, dit zijn ongeveer 175 mensen. Het buurtbudget betaalde partytenten, een springkussen en een hapje en een drankje.

  1. Geef een overzicht van de (gedeeltelijk) afgewezen en eventueel ingetrokken aanvragen, voorzien van een uitleg van de aanvragen en de reden van (gedeeltelijk) afwijzen/intrekken.

In 2022 is geen enkele aanvraag afgewezen. Aanvraag nr. 12, de Victor Veilig-poppen voor de Goudoeverstraat, werd ingetrokken, want de buurtbewoners overleggen met de gemeente over een veilige inrichting van de straat, zodat die Victor Veilig-poppen niet nodig zijn.

Financieel

  1. Licht opvallende punten uit het financieel verslag hieronder toe.

Ook in 2022 verzorgde Numeri administratie de financiële afhandeling van de projecten. Betalingsverzoeken worden meestal binnen een week betaald aan de betreffende aanvragers.

Numeri administratie stelt ook het accountantsverslag op. Voor de financiële onderbouwing wordt verwezen naar dit jaarverslag.

Tot slot: ook dit jaar resteert een klein bedrag.

Inhoudelijke verantwoording Buurtbudgetsubsidie Kruiskamp-Koppel 2021

Algemeen

  1. Hoe is het jaar verlopen? Zijn er bijzonderheden te melden?

Het jaar 2021 verliep opnieuw rustig: door de coronamaatregelen vervielen vooral de ideeën voor buurt- en straat-bbq’s en -feesten. Sommige buurt- en straatbijeenkomsten konden gelukkig wel doorgaan, omdat deze wijkbewoners dat coronaproof veilig organiseerden. Dit jaar is meer buurtbudget toegekend aan materiële zaken.

  1. Wie zaten er in het betreffende jaar in het bestuur van de stichting/vereniging en werkgroep buurtbudget?

De leden van de stichting Buurtbudget Midden Amersfoort zijn Gerard, Hans, Henk (toegevoegd lid) en Bert Jan. De leden overlegden dit jaar per e-mail.

In 2021 is Bert Jan het Buurtbudgetteam Kruiskamp-Koppel. Voor het aantal te behandelen aanvragen in 2021 volstaat dit. Voor de websitetechniek helpt soms een vrijwilliger.

Communicatie

  1. Op welke manier is er gecommuniceerd naar de wijk over de mogelijkheid buurtbudget aan te vragen?

Het Buurtbudget Kruiskamp-Koppel staat in de huis-aan-huis verspreide Indebuurt033-poster. Men kan via buurtbudget@gmail.com en de website http://www.buurtbudget-kruiskampkoppel.nl/buurtbudget geld aanvragen. Ook heeft het Buurtbudget Kruiskamp-Koppel een Facebook-pagina. Via de website van Hallo Kruiskamp-Koppel kan men ook een aanvraag doen, https://hallokruiskampkoppel.nl/wijkinformatie/buurtbudget-wijkaanvragen/.

  1. Op welke momenten en op welke wijze is er gecommuniceerd met de aanvragers?

Na ontvangst van de aanvraag e-mailt het team met de aanvrager. Ook de voortgang van de aanvraag en het indienen van de kassabonnen en nota’s gaat via e-mail.

  1. Welke criteria zijn er gehanteerd voor toewijzing en afwijzing buurtbudget?

De gemeentelijke criteria en het gevraagde budget moet ten goede komen aan buurt- of wijkbewoners, dus besloten bijeenkomsten en projecten worden niet gesubsidieerd. Ook is het buurtbudget bedoeld ‘voor en door wijkbewoners’: een aanvraag moet van wijkbewoners zijn.

  1. Op welke manier is de verantwoording gecommuniceerd naar de wijk?

Op de website staan de jaarlijkse verantwoordingen, en de Facebookpagina attendeert hierop.

 Projecten

  1. Geef een overzicht van de toegekende aanvragen, voorzien van een uitleg, waaruit blijkt waar de subsidie naartoe is gegaan.

Alle projecten op een rij

  1. Straatfeest Kruiskamp Koppel

Hierbij het verslag van de dit feest door de organisatoren:

“Op 18 september 2021 was ons buurtfeest, gericht op de straten Van Spilbergenstraat (Lemairezijde), De Keyserstraat, Abel Tasmanstraat, De Houtmanstraat, Willem Bontekoestraat en Lemairestraat. Vooraf hadden we alle buurtgenoten gevraagd om iets te eten mee te brengen, wat ook in groten getale werd gedaan. Bladerdeeghapjes, koekjes, quiches, salades, wraps, er was van alles wat, dat weer leidde tot leuke gesprekken.

Er stonden een bezoek van de wijkbeheerder van de gemeente op het programma, en een regenwatercoach: ‘tegel eruit, plantje erin’. Vooral de wijkbeheerder was in trek, verschillende bewoners deelden hun ideeën, wensen en zorgen. Inmiddels hebben bewoners uit De Houtmanstraat al een initiatief opgepakt dat tijdens het buurtfeest met vele aanwezigen is besproken, namelijk het aanpakken van de plantsoenen. Ook zaken als eenrichtingsverkeer, een fietsstraat en parkeervergunningen kwamen ter sprake.

Voor de kinderen was er ‘sport en spel’ ingehuurd, dat goed in de smaak viel. Doordat er een leuk programma was voor de kinderen, kwamen de ouders ook en konden zij ongestoord met elkaar praten.

De week na het buurtfeest waren de reacties lovend, iedereen was het erover eens dat dit voor herhaling vatbaar is. Alles dat we als organiserende buurtgenoten voor ogen hadden, is gelukt: gezelligheid, verbondenheid, meer samenhang in de buurt en het uitwisselen van ideeën.

Er is met budget van de buurtambassadeurs een banner gemaakt met daarop de tekst “Buren, welkom op het buurtfeest”. Deze banner hebben we na afloop met de Buurtbox meegegeven, zodat ook andere buurten er gebruik van kunnen maken.”

  1. Coronaproofventilatie De Linie

Stichting 033 In Actie beheert ontmoetingsruimten in de De Linie aan de Liendertseweg. Voor het binnenklimaat – zeker in deze coronatijd – is een goede ventilatie noodzakelijk. Daarvoor is geld gevraagd voor twee muurventilatoren, met een omkeerfunctie: de mogelijkheden van toe- en afvoer van lucht. Zo kan op warme dagen vervuilde lucht naar buiten worden afgevoerd en vervolgens schone buitenlucht worden toegevoerd met één en dezelfde ventilator.

Voor de geïsoleerde muziekstudio is geld voor een geluiddempende ventilatie-unit gevraagd. Deze zorgt voor een goede ventilatie door toevoer van gefilterde lucht. Deze unit maakt zelf nauwelijks geluid: lucht wordt door de stille ventilator via de aanvoerbuis door de binnenmuur m.b.v. een zogeheten suskast aangevoerd. Daarna wordt de lucht via een filter de muziekstudio ingeblazen, met als resultaat een gezond binnenklimaat.

  1. Buurtnatuurtuin Melange

De buurtnatuurtuin Melange aan de Dierenriem/Keerkring vraagt budget aan voor afvalgrijpers en twee antilek-kruiwagenwielen. Want in de buurt van de buurtnatuurtuin is steeds meer zwerfafval.

Het gezamenlijk zwerfafval verzamelen is ook een gezellige en leuke activiteit.

De buurtnatuurtuinders willen twee grijpers van 93 cm voor lange volwassenen, twee grijpers van 83 cm voor de wat kleinere volwassenen, twee grijpers van 52 cm voor de iets oudere kinderen en twee grijpers van 45 cm voor de kleine kinderen.

De kruiwagenwielen hebben de vorst niet overleefd, en daarom is geld nodig voor twee wielen met antilekbanden.

  1. Viering Koningsdag Beryll

Met koningsdag organiseren deze buurtbewoners een koningsdagfeestje voor de kinderen. Daarvoor is wat geld gevraagd voor het kopen van papier, lekkers en snoep.

  1. Buurtfeest Koppel-Karmijn

Elk jaar organiseert deze buurt een gezellig feest: zij hebben weer genoten van een gezellig buurtfeest, hebben nieuwe buren leren kennen – nieuwe bewoners en nieuwe wereldbewoners. 🙂

  1. Buurttuin HappyNess

Al zes jaar onderhouden en verzorgen mensen uit de Van Nesstraat de buurtmoestuin ‘HappyNessTuin’. En ook dit jaar krijgen deze bewoners geld voor het nodige tuinonderhoud.

  1. Rommelroute Kruiskamp

Elk jaar organiseren twee buurtgenoten deze Rommelroute. Vorig jaar ging die route helaas niet door, dit jaar gelukkig wel en men gebruikte – dat is echt duurzaam – de flyer van 2020.

En lekker praktisch: gewoon een stempel met een nieuwe datum op de flyer en eentje in elke Kruiskampse brievenbus!

  1. Ansichtkaarten

Enkele vrijwilligers en straatambassadeurs die meededen aan de actie ‘Hart onder de riem’, willen een vervolg waarbij zij ansichtkaarten uitdelen aan wijkbewoners.

Ondanks toezegging van budget aan de aanvrager, is dit idee niet uitgevoerd.

  1. Straatfeest De Ruijterstraat

Ook deze straat geniet elk jaar een feest. De organisatie schrijft: “Het was een groot succes. 🙂

Er kwamen vijftig mensen, en zij hebben ’s middags en ’s avonds heerlijk met de kinderen op straat gespeeld.

  1. Stratenfeest Van Linschotenstraat en Waarwijckstraat

Over dit stratenfeest schrijft de organisatie “Zaterdag 11 september hebben wij ons buurtfeest gehouden en dit was een enorm succes en voor iedereen zeker voor herhaling vatbaar. Voor de kinderen was er ook een springkussen. Er zijn in totaal zeker dertig mensen geweest.”

  1. Mobiel Terras

Het Mobiel Terras is een begrip in De Kruiskamp-Koppel: deze Piaggio APE TM 703 VAN is ‘op leeftijd’ en heeft een restauratie nodig. Vrijwilligers realiseren dit, voor het verbeteren van de inventaris: nieuwe banken, picknicktafels en parasols, is 2250,- nodig. Het buurtbudget stelt 1000,- beschikbaar.

  1. Proef Kruiskamp: de muzikanten

Op zaterdag 25 september was de coronaproof-editie van Proef Kruiskamp. Langs verschillende plekken in de wijk waren wereldse hapjes, nieuwe ontmoetingen en een infomarkt op het Neptunesplein. Op de route speelden muzikanten uit onze wijk, en hun gage is betaald vanuit het buurtbudget.

  1. Concertorkest Juliana

Een van de ‘corona-pech-gevallen’: het onvolprezen Concertorkest Juliana organiseert voor 22 december een kerstconcert bij Humanitas op de Hooglandseweg 155, het oude pand van Portaal. Daar wonen 25 mensen met begeleiding van Humanitas en vrijwilligers.

Het voorbehoud is al bij de aanvraag: ‘als dit Kerstconcert doorgaat worden ook bewoners uit de Kruiskamp-Koppel uitgenodigd te komen en luisteren naar fraaie kerstmuziek.’

De aanschaf van kerstmuziek en de kosten voor de dirigent zijn begroot op €500,-.

Het buurtbudgetteam zegt dit bedrag toe, maar helaas … in die tijd zijn de coronaregels weer wars van de kerstgedachte van samenzijn en -genieten. Dus deze aanvraag vervalt.

  1. MS Café

Deze aanvraag gaat over aandacht en praktische ondersteuning aan kwetsbare bewoners. Cliënten met de ziekte MS hebben behoefte aan ervaringen uitwisselen over wat wel werkt. Ook is een café een plaats om elkaar ontspannen te spreken. De totale kosten zijn begroot op €600,-.

Helaas vervalt vanwege de coronasituatie deze aanvraag.

  1. Groen bij de Witte Vlinder

Groen bij de Witte Vlinder: budget voor meer groen – en andere kleuren – bij de Witte Vlinder, lekkere vruchten voor een ieder, meer schaduw en een betere waterhuishouding.

  1. Speeltuin Kruiskamp Koppel

De speeltuin vraagt elk jaar om een bijdrage in de kosten van het onderhoud veilige speeltoestellen.

  1. Meidengroep De Koppel

In de Koppel is een meidengroep en zij willen graag hun ruimte opknappen, ook om meer groepen gebruik te laten maken van deze ruimte. De meiden halen en kopen hiervoor spullen bij de Kringloop en een bouwmarkt. Kwasten, schuurpapier, verf, et cetera: een geldbedrag is toegezegd.

  1. Straatfeest Trompstraat

Elk jaar viert deze straat een fraai feest. Hierbij hun programma: Zaterdag 28 augustus 2021

10.00 Afsluiting straat = autovrij. De kinderen kunnen vrij spelen op straat, krijten, steppen en onkruid verdwijnt.

15.00 Buren kletsen bij met een kopje koffie in de zon. Koek, limonade en muziek!

17.00 Start borrel en pannenkoeken eten met de kleine kinderen. Op verschillende plekken kun je een drankje pakken, er zijn statafels en stoelen ruim uit elkaar en er is muziek. Speech voor vertrekkende buurtgenoten en welkom nieuwe buurtgenoten.

17.30 Start Indonesisch Buffet

Er is een heerlijk buffet met Indonesische gerechten. Het eten wordt uitgeserveerd in shifts. Iedereen heeft eigen bestek, bord en glas meegenomen.

20.00 Toetje!

Er zijn heerlijke taarten gebakken, en er is een fruitsalade, geserveerd met een bolletje ijs. Daarna verder borrelen, praten, muziek.

24.00 Officiële einde straatfeest.

Coronaproof

Het eten wordt uitgeserveerd. Iedereen neemt eigen herkenbaar bestek, bord en glas mee. We vragen iedereen minimaal 1,5 meter afstand te houden. Op verschillende plekken uit elkaar staan drankjes. Mensen met klachten kunnen niet deelnemen. ;-(

Aanwezigen

Oud-bewoners, huidige en nieuwe en zelfs toekomstige bewoners komen samen tijdens dit feest!

Reactie van een nieuwe buurvrouw: ‘Wat leuk om iedereen ontmoeten, door corona kende ik nog bijna niemand. Bedankt!’ Reactie van buurtkind (7 jaar): ‘Ik kan echt niet kiezen wat ik vandaag het leukste vind!’

  1. Struinen in de tuinen

Het jaarlijkse Struinen in de tuinen, een fantastisch buurtfeest, vraagt 500 euro voor de huur van een bus voor het ophalen van instrumenten, de huur van een podium en verlichting, de huur van statafels en stoelen, en vlaggenlijnen. Een budget wordt toegezegd, maar …. de organisatie meldt ‘we hebben het achter de rug, het was fantastisch! En we konden alles bekostigen via bijdragen van de vele bezoekers, over de hele middag 350 mensen! Het was feest van 12.00 tot 18.00 uur! Dus een buurtbudgetbijdrage is niet nodig, dit is ook wel een lekker gevoel van zelfredzaamheid!’

  1. Webhoster

De jaarlijkse rekening van de webhoster van de website van Buurtbudget Kruiskamp-Koppel.

  1. Buurtfeest Nova Zembla

De organisator schrijft “Op zaterdag 11 december was een winterborrel van het huizenblok Nova Zembla, met de bewoners van de Evertsenstraat, Kortenaerstraat, Piet Heinstraat, Ruyterstraat en het Van Kouwenhovenpad. Het was een hele leuke en gezellige borrel.”

  1. Vrijwilligersvergoeding

Een vergoeding voor de website-vrijwilliger.

  1. Geef een overzicht van de (gedeeltelijk) afgewezen en eventueel ingetrokken aanvragen, voorzien van een uitleg van de aanvragen en de reden van (gedeeltelijk) afwijzen/intrekken.

In 2021 is geen enkele aanvraag afgewezen. Wel zijn meerdere ideeën door de wijkbewoners ‘geparkeerd’ omdat zij het idee niet ‘coronaproof’ kunnen uitvoeren. Hopelijk kunnen deze ideeën in 2022 wel doorgaan. Het betreft de projecten 13. Concertorkest Juliana en 14. MS Café.

Project 7. Rommelroute Kruiskamp ging dit jaar wel door, en hergebruikte – zeer duurzaam – de flyers van 2020. En van project 8.Ansichtkaarten is niets meer vernomen.

Financieel

  1. Licht opvallende punten uit het financieel verslag hieronder toe.

In 2021 is de financiële afhandeling van de projecten uitbesteed aan Numeri administratie. Zij stellen ook het accountantsverslag op. Voor de financiële onderbouwing wordt verwezen naar dit jaarverslag.

Betalingsaanvragen worden meestal binnen een week betaald aan de betreffende aanvragers. Ook dit jaar resteert een klein bedrag.

Inhoudelijke verantwoording Buurtbudgetsubsidie Kruiskamp-Koppel 2020

Algemeen

  • Hoe is het jaar verlopen? Zijn er bijzonderheden te melden?

Het jaar 2020 verliep erg rustig: door de coronamaatregelen vervielen vooral de buurt- en straat-bbq’s en -feesten. Sommige buurt- en straatbijeenkomsten konden gelukkig wel doorgaan, omdat deze wijkbewoners dat coronaproof veilig organiseerden. Dit jaar is meer buurtbudget toegekend aan materiële zaken.

  • Wie zaten er in het betreffende jaar in het bestuur van de stichting/vereniging en werkgroep buurtbudget?

De leden van de stichting Buurtbudget Midden Amersfoort zijn Gerard, Hans, Henk (toegevoegd lid) en Bert Jan. De leden overleggen dit jaar per e-mail.

Ook in 2020 vormen Albert en Bert Jan het buurtbudgetteam. Voor het aantal te behandelen aanvragen volstaat dit. Voor de websitetechniek helpt soms een vrijwilliger.

Communicatie

  • Op welke manier is er gecommuniceerd naar de wijk over de mogelijkheid buurtbudget aan te vragen?

Het afgelopen jaar zijn flyers neergelegd in openbare centra. Het Buurtbudget Kruiskamp-Koppel staat vermeld op de huis-aan-huis verspreide Indebuurt033-poster. Men kan via buurtbudget@gmail.com en deze website een aanvraag indienen. Ook heeft het Buurtbudget Kruiskamp-Koppel een Facebook–pagina.

  • Op welke momenten en op welke wijze is er gecommuniceerd met de aanvragers?

Na ontvangst van de aanvraag e-mailt het team met de aanvrager. Ook de voortgang van de aanvraag en het indienen van de kassabonnen en nota’s gaat via de e-mail.

  • Welke criteria zijn er gehanteerd voor toewijzing en afwijzing buurtbudget?

De gemeentelijke criteria en ook moet het gevraagde budget ten goede komen aan buurt- of wijkbewoners in het openbaar, dus besloten bijeenkomsten en projecten worden niet gesubsidieerd. Ook is het buurtbudget bedoeld ‘voor en door wijkbewoners’: een aanvraag moet van wijkbewoners zijn.

  • Op welke manier is de verantwoording gecommuniceerd naar de wijk?

Op de website staan verantwoordingen, en de Facebookpagina attendeert hierop.

Projecten

  • Geef een  overzicht van de toegekende aanvragen, voorzien van een uitleg, waaruit blijkt waar de subsidie naartoe is gegaan.*

Alle projecten op een rij

1. Rommelroute: elk jaar organiseren enkele buurtbewoners deze gezellig rommelroute. De flyers zijn gedrukt, helaas ging de route op het laatste moment niet door vanwege de coronamaatregelen.

2. Buurtbbq Jericho: een gezellig straatfeest.

3. Website BBKK: jaarlijks declareert de webhoster zijn kosten van de website.

4. Oudjaarsfeest De Koppel: bewoners in de Koppel organiseren een oliebollenfeest, waarbij bewoners, jongeren, kinderen en meiden, samenkomen om in een prettige sfeer oudjaar te vieren.

5. Kruiskamp Lieve Buren: enkele bewoners van de straat Kruiskamp willen van de Kruiskamp de leukste en de liefste straat van Amersfoort maken en zij organiseren een groots straatfeest. Door de coronapandemie verviel het feest, en is het budget gebruikt voor kleine acties.

7. Buitenbingo: een coronaproof bingo bij Bij Bosshardt Kruiskamp.

8. Victor Veilig-Poppen: twee Victor Veilig-poppen om weggebruikers te attenderen op spelende kinderen in de straat Kruiskamp.

9. Tuin Jericho: budget voor tuingereedschap en -materiaal.

10. Buurtconcert Muziekvereniging Juliana: Concertorkest Juliana speelde woensdagavond 9 september, op hun terras, een gevarieerd programma voor de buurt en de havenpassanten.

11. Naailessen De Linie, Liendertseweg 64 A: de aanschaf van naaimachines en toebehoren voor wijkbewoners die in De Linie samen aan de slag gaan. Een naaigroep op donderdagochtend (vrouwen), op de woensdagavond (vrouwen en mannen) en vrijdagmiddag (tieners).

12. Groen bij de Witte Vlinder: budget voor meer groen – en andere kleuren – bij de Witte Vlinder, lekkere vruchten voor een ieder, meer schaduw en een betere waterhuishouding.

13. Buurtfeest Van Goudoeverstraat: een gezellig straatfeest. Coronaproof dineren, elk huishouden aan eigen tafel. Men vindty het fijn dat nieuwe contacten ontstaan, te weten welke mensen in de eigen straat wonen en om gemakkelijker hulp te kunnen vragen bij elkaar.

14. Zomernetwerkborrel: een borrel voor wijkbewoners in de Witte Vlinder, met een optreden van het muzikale duo Mocking Birds.

15. Straatfeest Trompstraat: een gezellig straatfeest.

16. Boer in de wijk: dit project, in de wijk De Koppel, is vooral groenten verbouwen. De opbrengst is kosteloos voor wijkbewoners, zie op Facebook ‘Boer in de wijk’.

17. BuurtBBQ De Ruijterstraat Piet Heinstraat: een gezellig straatfeest voor het tweede deel van De Ruijterstraat en de hele Piet Heinstraat.

19. Muziekvereniging Juliana gebouw: bijdrage aan het coronaproof maken van het verenigingsgebouw.

20. Speeltuin: de speeltuin vraagt jaarlijks om een bijdrage in de kosten van veilige speeltoestellen. Dit jaar een nieuw draaitoestel ‘Barry’ en revisie van de fietsmolen.

21. De Linie verbouwen en inrichten: afsluitbare kasten voor de verschillende bewonersinitiatieven (huiswerkondersteuning, kookworkshops, naaiatelier, PC-workshops, project Brugfunctie en dergelijke). Men kan in deze kasten de eigen materialen opslaan. Voor de audiovisuele activiteiten van jongeren extra geluidsisolatie voor een deel van het pand. En een bijdrage voor PR-activiteiten om meer bekendheid te geven aan De Linie: een reclamebord boven het pand en flyers.

22. Poort Kruiskamp: twee lage stalen tuinhekjes, zonder slot, aan de kant van de Kruiskamp.

  • Geef een overzicht van de (gedeeltelijk) afgewezen en eventueel ingetrokken aanvragen, voorzien van een uitleg van de aanvragen en de reden van (gedeeltelijk) afwijzen/intrekken.

In 2020 is een aanvraag afgewezen: de wens voor een trampoline op een speelveld. Omdat dit een zogenaamde ‘nagelvaste voorziening in de openbare ruimte’ is, moet men hierover met de gemeente overleggen.

Meerdere plannen zijn door de wijkbewoners ingetrokken omdat zij het plan niet ‘coronaproof’ kunnen uitvoeren. Hopelijk kunnen deze plannen, zoals een Koppelmarkt en het Kruiskamp-straatfeest, in 2021 wel doorgaan.

Financieel

  • Licht opvallende punten uit het financieel verslag hieronder toe.

Ook dit jaar resteert een klein bedrag.

Inhoudelijke verantwoording aan de gemeente Amersfoort van  Buurtbudget Kruiskamp-Koppel 2019

Algemeen

1. Hoe is het jaar verlopen? Zijn er bijzonderheden te melden?

Het jaar 2019 verliep rustig: sommige aanvragen zijn van ‘vaste klanten’: de wijkbewoners die jaarlijks een aanvraag indienen. Met de wijkbewoners van Indebuurt033 is elk kwartaal overleg: aanvragen die buiten de doelen van Indebuurt033 vallen, worden – zo mogelijk – door het buurtbudgetteam gewaardeerd.

2. Wie zaten er in het betreffende jaar in het bestuur van de stichting/vereniging en werkgroep buurtbudget?

In 2019 vormen Albert en Bert Jan het buurtbudgetteam. Voor het aantal te behandelen aanvragen volstaat dit. Wel mist het team een ICT-kundige om de website bij te houden. Meerdere malen zijn hiertoe vrijwilligers gevraagd; helaas zonder resultaat.

Communicatie

3. Op welke manier is er gecommuniceerd naar de wijk over de mogelijkheid buurtbudget aan te vragen?

Het afgelopen jaar zijn flyers neergelegd in openbare centra. Het Buurtbudget Kruiskamp-Koppel staat vermeld op de huis-aan-huis verspreide Indebuurt033-poster. Men kan via buurtbudget@gmail.com een aanvraag indienen. Ook heeft het Buurtbudget Kruiskamp-Koppel een Facebook–pagina.

4. Op welke momenten en op welke wijze is er gecommuniceerd met de aanvragers?

Na ontvangst van de aanvraag e-mailt het team met de aanvrager. Ook de voortgang van de aanvraag en het indienen van de kassabonnen en nota’s gaat via de e-mail. Bij gelegenheid bezoekt een buurtbudgetteamlid het project.

5. Welke criteria zijn er gehanteerd voor toewijzing en afwijzing buurtbudget?

De gemeentelijke criteria en ook moet het gevraagde budget ten goede komen aan buurt- of wijkbewoners in het openbaar, dus besloten bijeenkomsten en projecten worden niet gesubsidieerd. Ook is het buurtbudget bedoeld ‘voor en door wijkbewoners’: een aanvraag moet van wijkbewoners zijn.

6. Op welke manier is de verantwoording gecommuniceerd naar de wijk?

Op deze website en de Facebookpagina staan verantwoordingen.

Projecten

7. Geef een overzicht van de toegekende aanvragen, voorzien van een uitleg, waaruit blijkt waar de subsidie naartoe is gegaan.

Alle projecten op een rij:

Project 1 Proef Kruiskamp: de welbekende variant op Proef Amersfoort, en dan door en voor wijkbewoners.
Project 2 BBQ De Koppel: een gezellige buurt-bbq.
Project 3 Feest Trompstraat: een gezellig straatfeest.
Project 4 Sinterklaas: een sinterklaasfeest – met muziek – in De Witte Vlinder.
Project 5 Speeltuin: ook de speeltuin vraagt jaarlijks om een bijdrage in de kosten van nieuwe – en veilige – speeltoestellen.
Project 6 Feest Koppel – Karmijn: een gezellig buurtfeest.
Project 7 Rooie Cent: op het plein voor De Rooie Cent een gezellig buurtfeest.
Project 8 Iftarmaaltijd De Koppel: een smakelijk feest in De Koppel.
Project 9 Naaimachines: de aanschaf van enkele naaimachines en toebehoren voor vrouwen die in De Witte Vlinder gaan breien.
Project 10 HappyNesTuin: de jaarlijkse bijdrage voor onderhoud van deze straattuin.
Project 11 Bloembakken: een bijdrage voor de aanschaf van twee bloembakken.
Project 12 Kinderwijkraad: de kinderwijkraad komt bijeen in de Witte Vlinder en kinderen hebben in de lessen plannen gemaakt voor hun wijk. Kinderen die het leuk vinden kiezen ervoor om in de kinderwijkraad deze plannen te realiseren.
Project 13 Nova Zembla: een gezellig buurtfeest.
Project 14 Iftarmaaltijd: een smakelijk feest in De Kruiskamp.
Project 15 BBQ Goudoeverstraat: ook dit spreekt voor zich: een gezellig straatfeest.
Project 16 Kruiskampstraat: enkele bewoners van de straat Kruiskamp willen van de Kruiskamp de leukste en de liefste straat van Amersfoort maken en zij organiseerden een groots straatfeest.
Project 17 Rommelroute: elk jaar organiseren enkele buurtbewoners deze gezellig rommelroute.
Project 18 Oudjaar De Koppel: een gezellig oudjaarsfeest in De Koppel.
Project 19 Buurt AED: buurtbewoners ontvingen een bijdrage in de aanschaf van een AED.
Project 20 Website BBKK: jaarlijks declareert de webhoster zijn kosten van de website.

8. Geef een overzicht van de (gedeeltelijk) afgewezen en eventueel ingetrokken aanvragen, voorzien van een uitleg van de aanvragen en de reden van (gedeeltelijk) afwijzen/intrekken.

In 2019 zijn geen aanvragen afgewezen en ook geen aanvragen ingetrokken.

Financieel

9. Licht opvallende punten uit het financieel verslag hieronder toe.

Ook dit jaar resteert een bedrag en met de speeltuin in de Kruiskamp is besproken dat zij op een bijdrage kunnen rekenen voor het onderhoud en de vervanging van speeltoestellen als er een overschot is.

Inhoudelijke verantwoording Buurtbudgetsubsidie wijk Kruiskamp – de Koppel 2018

Inhoudelijke verantwoording Buurtbudgetsubsidie wijk Kruiskamp – de Koppel 2017

Algemeen

Hoe is het jaar verlopen? Zijn er bijzonderheden te melden?

Het jaar 2017 was voor het buurtbudgetteam Kruiskamp – de Koppel een rustig jaar: de nieuwe leden Albert en Hetty zijn nu ingewerkt in het buurtbudgetteam. Het team mist nog een persoon die handig is met het onderhoud van de website. In de jaarlijkse Buurtbudgetspecial van De Stad Amersfoort – die verschijnt voorjaar 2018 – wordt een oproep voor deze vrijwilliger geplaatst.

Vorig jaar startte administratiekantoor Bierens Administratie de uitvoering van de financiële administratie van het buurtbudget.

Het buurtbudgetteam werkt samen met Indebuurt033: aanvragen die Indebuurt033 beter vindt passen bij de opzet van het buurtbudget sturen zij naar het buurtbudgetteam Kruiskamp – de Koppel, en dit team handelt de aanvraag af.

Wie zaten er in het betreffende jaar in het bestuur van de stichting/vereniging en werkgroep buurtbudget? (Veranderingen in het bestuur van de stichting/vereniging dient doorgegeven te worden aan de Kamer van Koophandel, graag een recente kopie toevoegen.)

De huidige leden van de stichting Buurtbudget Midden Amersfoort zijn de heren Gerard Kraan, Hans Wels, Henk Ham (toegevoegd lid) en Bert Jan Bos.

Het afgelopen jaar waren er geen mutaties in deze stichting. De stichtingsleden vergaderden in 2017 enkele malen, met name in het voorjaar van 2017 vanwege de berichten over het buurtbudget in de pers en uit de gemeenteraad.

Alle buurtbudgetteamleden kwamen eenmaal bij elkaar voor een informele uitwisseling van ervaringen.

Communicatie

Op welke manier is er gecommuniceerd naar de wijk over de mogelijkheid buurtbudget aan te vragen?

Het buurtbudgetteam heeft een facebook-pagina en een website. Een nieuwe flyer – om gericht op buurtlocaties en in nieuwbouwstraten te verspreiden – is in ontwikkeling. Enkele jaren geleden is een flyer huis-aan-huis verspreid, en dit leverde slechts een reactie op. Daarom is nu de keuze gericht te verspreiden op adressen waar het buurtbudgetteam meer respons verwacht: locaties waar buurtbewoners komen en nieuw opgeleverde huizen in de wijk.

Op welke momenten en op welke wijze is er gecommuniceerd met de aanvragers?

De buurtbudgetteamleden Albert, Hetty en Bert Jan, lezen de e-mailbox. Aanvragers ontvangen een reactie met uitleg over het vervolg van de aanvraag. Zo nodig bezoeken Albert en Hetty de aanvrager(s) en begeleiden de aanvraag.

Tweemaandelijks is er overleg en besluit het team over de aanvragen. Dat besluit wordt ge-e-maild met de aanvrager.

Welke criteria zijn er gehanteerd voor toewijzing en afwijzing buurtbudget?

Het buurtbudgetteam volgt de gemeentelijke Subsidieregeling Buurtbudget 2014, https://www.amersfoort.nl/subsidies/to/buurtbudget-aanvraag-bij-wijkstichting-of-vereniging.htm.

Op welke manier is de verantwoording gecommuniceerd naar de wijk? Graag bijvoegen relevante informatie (link naar website, flyer, wijkkrant etc.)

Wetenswaardigheden worden op de facebookpagina en op de website geplaatst.

Projecten

Geef een  overzicht van de toegekende aanvragen, voorzien van een uitleg, waaruit blijkt waar de subsidie naartoe is gegaan.

Hieronder staat de lijst van toegekende aanvragen – met geciteerd – uit het verslag van de aanvrager.

  • BBQ De Koppel-Karmijn: het jaarlijkse feest van de bewoners in deze nieuwbouwbuurt in De Koppel.
  • BBQ Trompstraat: “Het was een geslaagd feest, met gelukkig mooi weer. De kinderen konden zich flink uitleven op het springkussen. En natuurlijk is het heel fijn voor ze dat ze zomaar op straat mochten spelen! Het is fijn om ook de fulltime werkende mensen eens wat langer te kunnen spreken op zo’n dag. We gaan straks de koude en donkere dagen weer in en dan kom je al helemaal niet meer buiten…. Ook onze nieuwe buren hebben gelijk de kans gegrepen om te zien bij wat voor volk ze in de buurt zijn komen wonen. Het beviel hen goed, ze voelen zich helemaal thuis! Helaas hebben we ook met z’n allen te horen gekregen dat een buurman, die ook op het feest zou komen, binnen een week zeer ernstig ziek is geworden, dat was het nare randje aan deze dag… Deze buren wisten al wel in wat voor hecht buurtje we met z’n allen wonen, dat werd met zo’n dag nog maar eens bevestigd… Verder hielp iedereen mee waar hij kon, er werden partytenten tevoorschijn gehaald, koelkastjes werden van zolder gehaald en al snel stonden er heel wat stoelen en tafels. Sommige buren hadden een salade gemaakt, er was heerlijk vlees en brood en de nodige groentes. Voor iedereen wat wils. Ook hebben we niet veel verspild, we hebben scherp ingekocht zodat we eigenlijk niets hoefden weg te gooien of te veel over hadden. Kortom, een geslaagde dag. Op naar volgend jaar!”
  • Bloembak in een van de oudste straten van de wijk: de straat Kruiskamp.
  • Buurtbudgetteam-vergaderkosten: voor de tweemaandelijkse vergaderingen koffie, thee, en een koekje.
  • Buurtfeest Grote en Kleine Beer: een nieuw initiatief tot een feest van bewoners in deze flats in De Koppel.
  • Buurtnetwerkbijeenkomst: een bijeenkomst in de De Witte Vlinder voor alle wijkbewoners die willen meedoen met Indebuurt033. https://www.indebuurt033.nl/agenda/buurtnetwerkbijeenkomst-kruiskamp-koppel-en-binnenstad/ Het budget betreft de huur, vergaderhulpmiddelen en een Beachflag.
  • Gluren bij de Buren: het jaarlijkse laagdrempelige culturele evenement – in de winter – in alle Amersfoortse buurten.
  • Partytent Weggeefwinkel: de medewerkers van de Weggeefwinkel aan de Keerkring organiseren regelmatig activiteiten voor wijkbewoners. Een partytent biedt comfort bij alle weersomstandigheden.
  • Plankier van de zithoek in de Buurt Natuurtuin Melange is vervangen door stevige vlonders.
  • Rommelroute: “Wij organiseerden voor het achtste jaar de rommelroute in de wijk Kruiskamp. Hiervoor kregen wij geld om bekendheid aan dit project te geven door flyers te verspreiden, zodat wij iedereen in het organisatiegebied bereikten.”
  • Sinterklaasmusical in de Witte Vlinder: “De Amersfoortse Muziektheatergroep Totaal gaf zaterdag 25 november een spetterend optreden voor de kinderen en ouders uit de buurt Kruiskamp/Koppel. Deze voorstelling is gefinancierd uit het buurtbudget en mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking tussen De Witte Vlinder, scholen en buurtwerkers in de wijk. De voorstelling ‘Over de grens’ – een gloednieuwe musical geschreven door Reinier Bavinck – speelt zich af in aanloop naar Sinterklaas in twee aan elkaar grenzende stadjes. Er ontstaat ruzie over de aankomstplek van Sinterklaas. Loek en Lennie zijn twee kinderen die hun best doen om de ruzie op te lossen. Maar gaat dat lukken? Reacties uit het publiek: “Verrassende voorstelling”, “Niet alleen voor kinderen leuk, ook voor ons als volwassenen”, “We hebben genoten, de kinderen hebben ademloos gekeken.”
  • Spandoek: de gevel van een flat aan de Van Randwijcklaan is verfraaid met een kunstzinnig spandoek.
  • Speeltuin: de speeltuin kreeg budget om het terrein rondom het clubhuis te bestraten en om speeltoestellen te vervangen.
  • Struinen door de Tuinen: het jaarlijkse laagdrempelige zomerse culturele evenement in alle Amersfoortse buurten.
  • Vreugdevuur: het jaarlijkse Nieuwjaarsvreugdevuur bij de Scheltussingel.
  • Vrouwenverwenfeest in een feestelijk aangeklede zaal in de AWPC: “Een feest voor gezamenlijke ontmoeting en het vergrootten van de sociale leefbaarheid in de Meridiaanbuurt. Met workshops waar vrouwen elkaar in kleine groepjes kunnen ontmoeten, met elkaar kennismaken. De workshops zijn gericht op de interessegebieden van de vrouwen uit de multiculturele doelgroep en kennismaken met elkaars culturele achtergronden. Een vrouwelijke DJ om samen met elkaar te dansen op muziek uit de verschillende culturen.”
  • Waterpomp, plukstruiken en een grote schommel voor een prachtige speelplek voor kinderen in De Koppel.

Geef een overzicht van de (gedeeltelijk) afgewezen en eventueel ingetrokken aanvragen, voorzien van een uitleg van de aanvragen en de reden van (gedeeltelijk) afwijzen/intrekken.

 In 2017 zijn enkele aanvragen – om verschillende redenen – niet uitgevoerd. Hieronder staan die aanvragen en de bijbehorende reden van niet-uitvoeren.

  • Een aanvraag voor de aanschaf van kunststof-verkeersdrempels op de kruising van de Hudsonstraat/Rijpstraat en de kruising van de Hudsonstraat/Planciusstraat, om de snelheid van het autoverkeer te minderen. Het buurtbudgetteam vindt dit wel een zinvol initiatief en verwees de aanvrager door naar de gemeente, omdat de zogenaamde ‘nagelvaste’ voorzieningen in de openbare ruimte de goedkeuring van de gemeente moet hebben.
  • Een aanvrager vraagt om budget voor kerstlichtjes om in een boom bij het Eemplein te hangen. De aanvrager reageerde echter niet op het verzoek van het buurtbudgetteam om een toelichting bij zijn aanvraag over de elektriciteit en de veiligheid van de lampen.

De ervaring van het buurtbudgetteam is dat het aanvragen van een buurtbudget wel een ‘digitale vaardigheid’ van de wijkbewoner vereist: het invullen van een formulier op de website en het per e-mail afhandelen van de aanvraag.

Financieel

Licht opvallende punten uit het financieel verslag hieronder toe.

Uit het financieel jaarverslag blijkt dat in 2017 voldoende budget was om alle aanvragen te honoreren. Ook kon het buurtbudgetteam – in overleg met de gemeente – een aanvraag van de speeltuin toekennen uit de financiële reserve.

Opnieuw blijkt dat in de wijk Kruiskamp – de Koppel ‘goede gewoonten’ leven, zoals Glurenbijdeburen, de Rommelroute, de straatfeesten en het Vreugdevuur.

Hier vindt u het Jaarverslag 2014 van het Buurtbudget Kruiskamp Koppel.